Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluk nedir? 

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB); duygusal, bilişsel ve davranışsal belirtilerle ilerleyen çok boyutlu ve kompleks bir psikolojik sorundur. Bu sorunda görülen obsesyonlar kişinin aklına istemsizce giren tekrarlayıcı düşünceler, görüntüler ve dürtüler olarak tanımlanır. Kompülsiyonlar, obsesyonun ortaya çıkardığı sıkıntıyı gidermek amacıyla girişilen tekrarlayıcı davranışlardır. Kompülsiyonlar zihinsel süreçler de olabilir.1 

Sık görülen obsesyonlar  

Sık görülen kompulsiyonlar  

OKB belirtileri nelerdir? 

Obsesif kompulsif bozuklukta kişi;  

OKB nasıl sürer? 

Kompulsiyonlar, obsesyonların yol açtığı zorlayıcı duygulardan uzaklaşma ve korkulan olumsuz olayları (felaketleri) engelleme işlevine sahip kaçınma davranışlarıdır. Kompulsif davranışlar sonucunda kişinin kaygı, utanç, tiksinti gibi duygularında kısa süreli bir azalma olur. Bunun yanı sıra kişi kompulsiyonları aracılığıyla başına gelmesinden kaygı duyduğu “felaketleri” önlediğinden kısa bir süreliğine emin olur ama şüphe hızla geri döner, kaygı artar ve davranışlar tekrarlar. Bu şekilde kompulsiyonlar güçlenerek sürer. Kişi kompulsiyonlara girişmediğinde gerçekten kaygı duyduğu olumsuz olayın gerçekleşip gerçekleşmediğini de göremez. Bunları kendi engellediğine daha fazla inanır. Çözüm olarak görülen kompülsiyonlar aslında obsesyonları ve yarattıkları duygusal sıkıntıyı sürdüren döngünün merkezindedir.  

OKB’nin etkili tedavisi 

OKB tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) veya antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır.2,3 Sadece ilaç kullanımı tam ve kalıcı iyileşme için yeterli değildir.4 Bilimsel çalışmalarda ve uluslararası klinik uygulama kılavuzunda OKB tedavisinde en etkili yaklaşımın Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) olduğu görülmektedir.5,6,7,8,9 BDT ilaçla birlikte veya ilaç kullanımı olmadan da uygulanabilir. 

BDT ile tedavi sürecinde temel olarak üstüne gitme ve tepki engelleme (ERP) yöntemleri uygulanır. Terapide, öncelikle kişilerde obsesyonları ortaya çıkaran ve sıkıntı yaratan olaylar, yerler, kişiler, nesneler ile sorunu sürdüren kaçınma davranışları ve kompülsiyonlar belirlenir. Daha sonra bir plan doğrultusunda, terapist-danışan iş birliği ile seçilen bir adımdan başlayarak kişi kaçındığı durumların üstüne gider ve aşamalı bir şekilde kaçınma davranışlarına son verir. Kişi, üstüne gitme sırasında korktuğu ‘’felaketleri’’ önlemek ve duyduğu kaygı, tiksinti gibi duyguları azaltmak için sergilediği kompulsiyonları yavaş yavaş azaltarak sonlandırır. Tedavi sonucunda kişi, tehdide karşı gerçekçi değerlendirme yapabilir ve kaygı toleransı artar. BDT ile kişilerin tedavi bittikten sonra da etkili baş etme yöntemlerini uygulaması hedeflenir. Böylelikle kalıcı iyilik hali elde edilir.  

Kaynaklar

  1. APA (2013) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5th edition (DSM-5). Washington DC, American Psychiatric Association.   
  2. National Institute for Clinical Excellence. (2005). Obsessive-compulsive disorder and body dysmorphic disorder: treatment. Clinical guideline [CG31].  
  3. OCD-UK. Medication for OCD. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. https://www.ocduk.org/overcoming-ocd/medication/  
  4. van Roessel, P., Grassi, G., Aboujaoude, E. N., Menchon, J. M., Van Ameringen, M., & Rodríguez, C. I. (2022). Treatment-resistant OCD: Pharmacotherapies in adults. Comprehensive Psychiatry, 152352.  
  5. Öst, L. G., Enebrink, P., Finnes, A., Ghaderi, A., Havnen, A., Kvale, G., ... & Wergeland, G. J. (2022). Cognitive behavior therapy for obsessive-compulsive disorder in routine clinical care: A systematic review and meta-analysis. Behaviour Research and Therapy, 104170.  
  6. Olatunji, B. O., Davis, M. L., Powers, M. B., & Smits, J. A. (2013). Cognitive-behavioral therapy for obsessive-compulsive disorder: A meta-analysis of treatment outcome and moderators. Journal of psychiatric research, 47(1), 33-41.  
  7. Song, Y., Li, D., Zhang, S., Jin, Z., Zhen, Y., Su, Y., ... & Li, X. (2022). The effect of exposure and response prevention therapy on obsessive-compulsive disorder: A systematic review and meta-analysis. Psychiatry Research, 114861.  
  8. Ferrando, C., & Selai, C. (2021). A systematic review and meta-analysis on the effectiveness of exposure and response prevention therapy in the treatment of obsessive-compulsive disorder. Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders, 31, 100684.  
  9.  Rosa-Alcázar, A. I., Sánchez-Meca, J., Gómez-Conesa, A., & Marín-Martínez, F. (2008). Psychological treatment of obsessive–compulsive disorder: A meta-analysis. Clinical psychology review, 28(8), 1310-1325.  

Danışan odaklı etkili terapistler

Ekibimiz Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu’nun BDT Eğitimlerini tamamlamış, süpervizyonu altında klinik deneyim kazanmış, geliştirdiği model çerçevesinde çalışan klinik psikologlardan oluşmaktadır.

prof-dr-ebru-salcioglu
Ebru şalcıoğlu

Prof. Dr.

klinik-psikolog-dilara-ayata
Dilara ayata

Klinik Psikolog

dr-klinik-psikolog-betul-cetintulum-huyut
Betül çetintulum huyut

Dr. Klinik Psikolog

klinik-psikolog-ozge-cansu-baslamis
Özge Cansu başlamış

Klinik Psikolog

klinik-psikolog-atakan-akturk
Atakan aktürk

Klinik Psikolog

klinik-psikolog-ecem-guloglu
Ecem güloğlu

Klinik Psikolog

klinik-psikolog-emine-ozkan
Emine özkan veyselgil

Klinik Psikolog

klinik-psikolog-selin-sak
Selin sak

Klinik Psikolog

Klinik Asistanlar

Şimay Tutku ceyhan

Psikolog

Kaan akpınar

Psikolog

Bizimle İletişime Geç
Bir Sorun mu Var?

Mesaj Gönder

image