Bipolar Bozukluk

image
Düzenleyen:Selin Sak

Bipolar bozukluk nedir? 

Duyguların uçlarda deneyimlenmesi nedeniyle iki uçlu bozukluk olarak da bilinen bipolar bozukluk, kişinin iki farklı duygudurumunu dönemsel veya anlık değişimlerle deneyimlediği bir sorundur. Kişi duygusal olarak yükseldiği, aşırı aktivitelerde bulunduğu mani ve hipomani dönemini; çökkün hissettiği, aktivitelerinin kısıtlandığı depresif dönemini veya bunları karma olarak deneyimlediği dönemleri yaşar.1

Dönemsel veya ani duygudurum değişimleri kişinin olumsuz sonuçlarla karşılaşmasına neden olabilir. Kişinin; uyku düzeni bozulabilir, aksiyon almasını ve aktivitelerini etkileyecek enerji düşümüne neden olabilir, gerçekçi düşünmesini etkileyebilir ve davranışlarını etkileyecek yanlış kararlar almasına neden olabilir. Tüm bunların sonucunda kişi; bireysel, sosyal, akademik ve mesleki yaşam alanlarında sorunlarla ve sıkıntılarla karşılaşabilir.

Bipolar bozukluk türleri nelerdir?

Bipolar bozukluğun Bipolar I, Bipolar II ve siklotimi olarak adlandırılan farklı alt tipleri bulunmaktadır.1

Bipolar bozukluk belirtileri ve teşhis kriterleri nelerdir?

Bipolar bozuklukta gözlemlenen, hipomani ile mani dönemlerinin ve depresif dönemin belirtileri ayrışmaktadır. Buna göre kişinin hipomani ve mani dönemlerinde deneyimleyebileceği belirtiler:2

Hipomani ve mani dönemlerinde aynı belirtiler görülse de ikisi arasındaki temel fark; hipomani döneminde belirtilerin daha hafif görülmesidir. Dolayısıyla bu dönemde görülen belirtiler kişinin yaşamını daha az etkiler.  

Bipolar bozukluğu olan kişinin depresif döneminde deneyimleyebileceği belirtiler;2  

Kişinin hipomani, mani ve depresif dönemleri belli olaylar ve durumlar tarafından tetiklenebilir. Bazı ilaçların kullanımı, alkol ve madde kullanımı, travmatik olaylara maruz kalmak veya birtakım tıbbi durumlar, kişide bipolar bozukluk dönemlerinin ortaya çıkmasında rol oynayabilir.

Bipolar bozukluk teşhisinde alt türler arasında belirgin farklar vardır. Buna göre;2

Bipolar bozukluk nedenleri ve risk faktörleri

Bipolar bozukluğun gelişmesinde, genetik, biyolojik ve çevresel birçok faktörün etkisinden söz edilebilir. Bu sorun, genellikle çeşitli faktörlerin birbirleriyle etkileşimi sonucunda ortaya çıkar. Bozukluğun seyrinde ve şiddetinde kişiden kişiye değişen nedenler vardır.

  1. Genetik faktörler: Bipolar bozukluk sorununda genetik yatkınlığın etkisinden söz etmek mümkündür. Yapılan bilimsel çalışmalar kalıtımsal özelliklerin, kişilerin bipolar bozukluk yaşamasında önemli bir faktör olduğunu bulgulamaktadır. Yapılan bir çalışmada, tek yumurta ikizlerinde bipolar bozuklukla her iki kardeşinde yakalanma sıklığının çift yumurta ikizlerine göre çok daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bu oran, tek yumurta ikizlerinde %40 ila %70 arasındayken, çift yumurta ikizlerinde %5 ila %20 arasındadır.3
  2. Biyolojik faktörler: Beyindeki kimyasal değişimler ve düzensizlikler bipolar bozukluğun gelişmesinde önemli bir risk faktörüdür. Beyinde duygu düzenlemeden sorumlu olan limbik sistem, prefrontal korteks ve amigdala gibi kısımlarda gerçekleşen değişimler kişinin bipolar bozukluk yaşamasına neden olabilir. Yapılan bir beyin görüntüleme çalışmasında, bipolar bozukluk yaşayan kişilerin amigdala hacminde artış görülmüştür.4 Serotonin, dopamin ve noradrenalin gibi nörotransmitterlerde yaşanan değişimler ve dengesizlikler kişinin bipolar bozukluk yaşamasına neden olabilir.5,6,7 Tüm bunlara ek olarak, hormonal değişiklikler de bipolar bozukluğun ortaya çıkmasında risk faktörü olabilir.
  3. Çevresel faktörler: Bipolar bozukluğun gelişiminde genetik ve biyolojik etkenlerin yanı sıra, çevresel faktörlerin de önemi vardır. Özellikle kişinin deneyimlediği stresli ve travmatik yaşam olaylarının etkisi vardır. Yapılan çalışmalar çocukluk döneminde travmatik deneyime sahip kişilerde, bipolar bozukluk görülme olasılığının daha yüksek olduğu bulmuştur.8,9 Kişinin çeşitli yaşam alanlarında deneyimlediği stresli olaylar; genetik ve biyolojik olarak bipolar bozukluğa yatkın kişilerde semptomların görülme ihtimalini ve şiddetini etkileyebilir.10 Yapılan bir başka çalışma ise sosyal olarak izole kişilerde, bipolar bozukluk görülme olasılığının, sosyal desteğe sahip kişilere oranla çok daha yüksek olduğu bulmuştur.11

Bipolar bozukluk nasıl sürer?

Bipolar bozukluğun neden olduğu sorunların ve sıkıntıların sürmesi, kişinin deneyimlediği mani ve depresif dönemlerinde sergilediği davranışlarla ilintilidir. Kişi mani döneminde yükselen öz güvenle birlikte dürtüsel davranışlar sergiler. Kişi çok para harcayabilir, rastgele cinsel ilişkiye girebilir, yüksek risk taşıyan pervasız davranışlarda bulunabilir. Kişi bu davranışları sergilediğinde anlık olarak keyif alır, iyi hisseder ve/veya çevresi tarafından kabul ve onay alabilir. Ancak davranışlarının sonucunda kişi hayatının çeşitli alanlarında sorunlarla ve sıkıntılarla karşılaşır.

Depresif dönemde de çökkün his, istek ve zevk kaybı, kişinin davranışlarına yansır. Kişi kendini sosyal hayattan, sevdiği aktivitelerden, iş veya okul sorumluluklarını yerine getirmekten alıkoyar. Bu şekilde kişinin hayattan aldığı zevk de giderek azalır.

Bipolar bozukluk tedavisinde etkili yöntemler

Bipolar bozukluk, tedavi edilmediğinde kişinin yaşam kalitesini bozan zorlayıcı bir sorundur. Bipolar bozukluk tedavisinde farmakoterapi, yaygın kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Bipolar bozukluk sorununda duygudurum düzenleyici ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, kişinin deneyimlediği manik belirtilerin sıklığını ve şiddetini hafifletmeye ve depresif belirtileri dengelemeye yardımcı olabilir. Bazı antipsikotiklerin de mani semptomlarını dengelemek için kullanıldığı bilinmektedir.12 Tedavide ilaç kullanımı, uzun yıllar boyunca yaygın tedavi yöntemi olarak kullanılsa da ilaç tedavisinin tek başına etki sağlamadığı ve sorunun tekrar etme olasılığını artırdığı 20. yüzyılın sonlarına doğru yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur.13,14 Bununla birlikte, tek başına ilaç tedavisinin kişinin bireysel, sosyal, mesleki ve akademik alanlarda yaşadığı sorunlara ve sıkıntılara yönelik gelişim sağlamadığına yönelik bulgular da mevcuttur.15

BDT yani açılımıyla Bilişsel Davranışçı Terapi, bipolar bozukluk tedavisinde etkili olduğu yapılan araştırmalarca gösterilen ve bu sorunun tedavisi için önerilen kanıta dayalı tedavi yaklaşımlarındandır.16,17 Ayrıca bipolar bozukluk tanısına yönelik BDT tedavisi alan kişilerin yaşadıkları sorunlarla tekrar karşılaşma (nüks) oranlarının düşük olduğu bulunmuştur.18 BDT’nin davranışçı teknikleri, kişinin depresif ve mani dönemlerinde sorunlarla karşılaşmasına neden olan davranışlara odaklanır.

Bipolar bozukluk sorunu için BDT tedavisine başvuran kişinin, depresif ve mani dönemlerinde sergilediği davranışları ve davranışların işlevini belirlemek önemlidir. Bunun için terapist danışanla iş birliği içinde sorunun nasıl sürdüğüne yönelik bir kavramsallaştırma (formülasyon) hazırlar. Bu noktada kavramsallaştırma, dönemlere göre ayrıca ele alınır. Depresif dönemde, kişinin sorunu sürdüren azalmış davranışlarına odaklanarak davranış etkinleştirme sağlanır. Bu sayede kişinin yaşadığı sorunlara ve sıkıntılara yönelik doğru baş etme stratejileri geliştirerek, depresif kısır döngüden çıkması sağlanır. Mani döneminde kişinin, sorunlarla ve sıkıntılarla karşılaşmasına neden olan dürtüsel davranışlarının önüne geçmesi hedeflenir. Kişinin, dürtüsel davranışlarını kestiğinde ortaya çıkan duygulara ve düşüncelere karşı tolerans kazanması sağlanır. Bu sayede kişi, mani döneminde karşılaştığı sorunlara yönelik doğru baş etme stratejileri geliştirir.19

Bipolar bozuklukta komorbid durumlar

Bipolar bozukluk, diğer psikolojik sorunlarla eşzamanlı (komorbid) görülebilir. Kişinin deneyimlediği başka psikolojik bir sorunun varlığı, tedavi planlaması ve verimliliği açısından önemlidir. 

Bipolar bozukluğuyla en sık komorbid görülen bazı psikolojik bozukluklar:

Bipolar bozuklukta komplikasyonlar

Bipolar bozuklukta gelişebilecek komplikasyonlar; kişinin deneyimlediği semptomların şiddetini, sıklığını arttırabilir. Bu komplikasyonlar, kişinin öznel sıkıntısı artabilir ve yaşam kalitesi olumsuz etkilenebilir.

Bipolar bozuklukta görülebilecek bazı yaygın komplikasyonlar:

Bipolar bozukluğun seyri ve prognozu

Bipolar bozukluğun seyri ve prognozu kişinin yaşadığı belirtilerin sıklığı, şiddeti, komorbid durumların varlığı, doğru ve etkili psikoterapi uygulamaları ve tedaviye olumlu yanıtına göre değişiklik gösterir. Bipolar bozukluk alt türlerine göre bozukluğun seyri ve prognozu:

Bipolar bozuklukta destek ve stratejiler

Bipolar bozukluğun gelişmesinde ve seyrinde önemli birtakım destek ve stratejiler bulunur. Hiç kuşkusuz bunların en başında etkili ve doğru psikoterapi uygulamaları gelmektedir. Yapılan araştırmalar, BDT yani Bilişsel Davranışçı Terapilerin bozukluğun tedavisinde etkili bir tedavi yöntemi olduğu bulmuştur.35,36,37 BDT kişinin deneyimlediği depresif ve manik dönemlerin sıklığı ve şiddetini azaltmaktadır. Bipolar bozuklukta aile desteğinin de kişinin iyileşme sürecine olumlu katkısı vardır.38 

Bipolar bozuklukta sosyal bilinç önemli faktörlerden biridir. Kişilerin stigmatizasyona uğraması, bozukluğun seyri açısından olumsuz etki yaratabilir. Bu konuda farkındalık yaratmak için çeşitli eğitim politikaları ve medya kampanyaları geliştirilebilir.39,40 Bu tür programlar, kişinin psikolojik destek arama isteğini artırabilir. 

Bipolar bozuklukta yaşam tarzı ve ev yönetimi stratejileri

Bipolar bozukluk yaşayan kişilerin deneyimledikleri semptomların sıklığını ve şiddetini kontrol altına almak için yapabilecekleri birtakım stratejiler vardır.

Yaşam tarzı stratejilerinde, uyku düzeninden bahsedilebilir. Kişi depresif ve manik dönemlerde farklı uyku davranışlarında bulunabilir. Aynı zamanda uyku değişiklikleri, kişinin deneyimlediği belirtilerin sıklığını ve şiddetini artırabilir. Bipolar bozukluk yaşayan kişinin uyku düzeni sağlaması ve uyku hijyenine dikkat etmesi, deneyimlenen belirtileri engelleyebilir ve/veya belirtilerin sıklığını ve şiddetini azaltabilir.41 Bipolar bozukluk yaşayan kişilerin özellikle depresif semptomları, kişinin hareketsiz bir yaşam sürdürmesine neden olabilir. Hareketsizlik, kişinin depresif belirtilerini tetikleyerek bunların sıklığını ve şiddetini artırabilir. Dolayısıyla kişinin düzenli egzersiz yaparak fiziksel etkinlerde bulunması, deneyimlenen depresif belirtilerin etkisini azaltabilir.42 Benzer bir strateji beslenme düzeni için de geçerlidir. Dengeli ve düzenli beslenmek, yaşanan belirtilerin sıklığında ve şiddetinde azalma sağlayabilir. 

Bu stratejiler, kişinin tedaviye olumlu yanıt vermesinde etkin rol oynar. Terapi sürecinde terapist, kişinin semptomlarına yönelik geliştirilebilecek stratejileri egzersiz olarak kullanarak tedavinin etkinliğini artırabilir. 

Bipolar bozuklukta hukuki ve sosyal konular

Bipolar bozukluk, kişilerin öznel sıkıntı hissetmelerinin yanı sıra toplumsal birtakım sonuçlar da doğurabilir. Bipolar bozukluk, kişinin iş ve/veya akademik performansında ciddi işlevsellik kaybı yaşamasına neden olabilir. Kişi odaklanmakta, üretmekte ve bakış açısını sabit tutmakta zorlanabilir. Dolayısıyla kişi işini kaybedebilir, eğitimine devam edemeyebilir. Bu sonucunda kişi, maddi ve manevi kayıplar yaşayabilir. Stigmatizasyon nedeniyle kişi, sosyal ortamlarda kaygı deneyimleyebilir. Çeşitli kaçınma davranışlarında bulunmak kişinin işlevselliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Stigmatizasyonu önlemek için bipolar bozukluk yaşayan kişinin sağlık durumu yasalarca gizlenmelidir. 

Kaynaklar

  1. Phillips, M. L., & Kupfer, D. J. (2013). Bipolar disorder diagnosis: challenges and future directions. The Lancet, 381(9878), 1663-1671.
  2. American Psychiatric Association, (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC.  
  3. Kieseppä, T., Partonen, T., Haukka, J., Kaprio, J., Lönnqvist, J., & Peltonen, L. (2004). High Concordance of Bipolar I Disorder in a Nationwide Sample of Twins. American Journal of Psychiatry, 161(10), 1814-1821.
  4. Altshuler, L. L., Bartzokis, G., Grieder, T., Curran, J., & Mintz, J. (2000). Amygdala Enlargement in Bipolar Disorder and Hippocampal Reduction in Schizophrenia: An MRI Study Demonstrating Neuroanatomic Specificity. Archives of General Psychiatry, 57(8), 769-775.
  5. Blier, P. (2003). Elucidating the role of brain serotonin in mood and anxiety: a PET study with [11C] DASB. Journal of Psychiatry and Neuroscience, 28(6), 386.
  6. Belujon, P., & Grace, A. A. (2014). Dopamine system dysregulation in major depressive disorders. International journal of neuropsychopharmacology, 17(07), 1039-1053.
  7. Ashok, A. H., Marques, T. R., Jauhar, S., Nour, M. M., Goodwin, G. M., Young, A. H., & Howes, O. D. (2017). The Dopamine Hypothesis of Bipolar Affective Disorder: The State of the Art and Implications for Treatment. Molecular Psychiatry, 22, 666-679.
  8. Leverich, G. S., McElroy, S. L., Suppes, T., Keck, P. E., Denicoff, K. D., Nolen, W. A., ... & Post, R. M. (2002). Early physical and sexual abuse associated with an adverse course of bipolar illness. Biological Psychiatry, 51(4), 288-297.
  9. McLaughlin, K. A., Conron, K. J., Koenen, K. C., & Gilman, S. E. (2010). Childhood adversity, adult stressful life events, and risk of past-year psychiatric disorder: a test of the stress sensitization hypothesis in a population-based sample of adults. Psychological medicine, 40(10), 1647-1658.
  10. Kendler, K. S., Kessler, R. C., Neale, M. C., Heath, A. C., & Eaves, L. J. (1995). Stressful life events, genetic liability, and onset of an episode of major depression in women. The American Journal of Psychiatry, 152(6), 833-842.
  11. Johnson, S. L., Meyer, B., Winett, C., & Small, J. (1999). Social support and course of bipolar disorder. Journal of Abnormal Psychology, 108(4), 558-566.
  12. Tohen, M., Vieta, E., Calabrese, J., Ketter, T. A., Sachs, G., Bowden, C., ... & Baldessarini, R. J. (2003). Efficacy of olanzapine and olanzapine-fluoxetine combination in the treatment of bipolar I depression. Archives of general psychiatry, 60(11), 1079-1088.
  13. Prien, R. F., Himmelhoch, J. M., & Kupfer, D. J. (1988). Treatment of mixed mania. Journal of affective disorders, 15(1), 9-15.  
  14. Yatham, L. N., Kusumakar, V., Parikh, S. V., Haslam, D. R. S., Matte, R., Sharma, V., & Kennedy, S. (1997). Bipolar depression: treatment options. Canadian journal of psychiatry, 42(2), 87S.  
  15. Coryell, W., Scheftner, W., Keller, M., Endicott, J., Maser, J., & Klerman, G. L. (1993). The enduring psychosocial consequences of mania and depression. The American journal of psychiatry.  
  16. Jauhar, S., McKenna, P. J., & Laws, K. R. (2016). NICE guidance on psychological treatments for bipolar disorder: searching for the evidence. The Lancet Psychiatry, 3(4), 386-388.  
  17. Chiang, K. J., Tsai, J. C., Liu, D., Lin, C. H., Chiu, H. L., & Chou, K. R. (2017). Efficacy of cognitive-behavioral therapy in patients with bipolar disorder: A meta-analysis of randomized controlled trials. PloS one, 12(5), e0176849.  
  18. Szentagotai, A., & David, D. (2009). The efficacy of cognitive-behavioral therapy in bipolar disorder: a quantitative meta-analysis. The Journal of clinical psychiatry, 70(1), 5997.  
  19. Şalcıoğlu, E. (2022). Bilişsel ve davranışçı terapilerde vaka formülasyonu ve terapi planlama: Klinik davranış analizi yaklaşımı. Nobel Akademik Yayıncılık.
  20. Merikangas, K. R., et al. (2007). Lifetime and 12-Month Prevalence of Bipolar Spectrum Disorder in the National Comorbidity Survey Replication. Archives of General Psychiatry, 64(5), 543-552.
  21. Simon, N. M., Otto, M. W., Weiss, R. D., Bauer, M. S., Miyahara, S., Wisniewski, S. R., ... & Sachs, G. S. (2004). Pharmacotherapy for Bipolar Disorder and Comorbid Conditions: Baseline Data From STEP-BD. Journal of Clinical Psychopharmacology, 24(5), 512-520. 
  22. Kessler, R. C., Stang, P., Wittchen, H. U., Stein, M., & Walters, E. E. (2006). Lifetime Co-occurrence of DSM-III-R Psychiatric Disorders in the National Comorbidity Survey. Archives of General Psychiatry, 53(11), 1048-1060.
  23. Pini, S., Perkonnig, A., Tansella, M., Wittchen, H. U., Psich, M. A., & Barbee, J. G. (2006). Prevalence and 12-month Outcome of Threshold and Subthreshold Mental Disorders in Primary Care. Journal of Affective Disorders, 91(2-3), 185-193.
  24. Otto, M. W., Perlman, C. A., Wernicke, R., Reese, H. E., Bauer, M. S., & Pollack, M. H. (2004). Posttraumatic Stress Disorder in Patients with Bipolar Disorder: A Review of Prevalence, Correlates, and Treatment Strategies. Bipolar Disorders, 6(6), 470-479.
  25. Hunt, G. E., Malhi, G. S., Cleary, M., Lai, H. M., & Sitharthan, T. (2016). Prevalence of Comorbid Bipolar and Substance Use Disorders in Clinical Settings, 1990-2015: Systematic Review and Meta-analysis. Journal of Affective Disorders, 206, 331-349.
  26. McElroy, S. L., Kotwal, R., Malhotra, S., Nelson, E. B., Keck, P. E., & Nemeroff, C. B. (2011). Are Mood Disorders and Obesity Related? A Review for the Mental Health Professional. Journal of Clinical Psychiatry, 65(5), 634-651.
  27. Novick, D. M., Swartz, H. A., & Frank, E. (2010). Suicide Attempts in Bipolar I and Bipolar II Disorder: A Review and Meta-Analysis of the Evidence. Bipolar Disorders, 12(1), 1-9.
  28. Harris, E. C., & Barraclough, B. (1997). Suicide as an Outcome for Mental Disorders. A Meta-Analysis. The British Journal of Psychiatry, 170(3), 205-228.
  29. Wildes, J. E., Marcus, M. D., Fagiolini, A. (2007). Prevalence and correlates of eating disorder comorbidity in patients with bipolar disorder. International Journal of Eating Disorders, 40(3), 293-302.
  30. Allison, D. B., Mentore, J. L., Heo, M., Chandler, L. P., Cappelleri, J. C., Infante, M. C., Weiden, P. J. (1999). Antipsychotic-induced weight gain: a comprehensive research synthesis. American Journal of Psychiatry, 156(11), 1686-1696.
  31. Goldstein, B. I., Fagiolini, A., Houck, P., Kupfer, D. J., & Frank, E. (2009). Cardiovascular Disease and Hypertension Among Adults with Bipolar I Disorder in the United States. Bipolar Disorders, 11(6), 657-662.
  32. Solomon, D. A., Keitner, G. I., Miller, I. W., Shea, M. T., Keller, M. B. (2010). Course of illness and maintenance treatments for patients with bipolar disorder. Journal of Clinical Psychiatry, 71(3), 255-261.
  33. Judd, L. L., Akiskal, H. S., Schettler, P. J., Coryell, W., Endicott, J., Maser, J. D., ... & Keller, M. B. (2003). The comparative clinical phenotype and long term longitudinal episode course of bipolar I and II: a clinical spectrum or distinct disorders? Journal of Affective Disorders, 73(1-2), 19-32.
  34. Akiskal, H. S., Maser, J. D., Zeller, P. J., Endicott, J., Coryell, W., Keller, M., Warshaw, M., Clayton, P. J., Goodwin, F. K. (1998). Switching from "unipolar" to bipolar II: an 11-year prospective study of clinical and temperamental predictors in 559 patients. Archives of General Psychiatry, 55(10), 1025-1032.
  35. Lam, D. H., Watkins, E. R., Hayward, P., Bright, J., Wright, K., Kerr, N., Parr-Davies, H., & Sham, P. (2003). A randomized controlled study of cognitive therapy for relapse prevention for bipolar affective disorder: outcome of the first year. Archives of General Psychiatry, 60(2), 145-152.
  36. Miklowitz, D. J., Otto, M. W., Wisniewski, S. R., Araga, M., Frank, E., Reilly-Harrington, N. A., ... & Sachs, G. S. (2007). Psychosocial treatments for bipolar depression: a 1-year randomized trial from the Systematic Treatment Enhancement Program. Archives of General Psychiatry, 64(4), 419-426.
  37. Scott, J., Paykel, E., Morriss, R., Bentall, R., Kinderman, P., Johnson, T., Abbott, R., & Hayhurst, H. (2006). Cognitive-behavioural therapy for severe and recurrent bipolar disorders: randomised controlled trial. British Journal of Psychiatry, 188(4), 313-320.
  38. Miklowitz, D. J., George, E. L., Richards, J. A., Simoneau, T. L., Suddath, R. L. (2000). A randomized study of family-focused psychoeducation and pharmacotherapy in the outpatient management of bipolar disorder. Archives of General Psychiatry, 57(9), 904-912.
  39. Pinfold, V., Toulmin, H., Thornicroft, G., Huxley, P., Farmer, P., & Graham, T. (2005). Reducing psychiatric stigma and discrimination: evaluation of educational interventions in UK secondary schools. British Journal of Psychiatry, 187(4), 342-349.
  40. Stuart, H. (2006). Reaching out to high school youth: the effectiveness of a video-based anti-stigma program. Canadian Journal of Psychiatry, 51(10), 647-653.
  41. Harvey, A. G. (2008). Sleep and circadian rhythms in bipolar disorder: seeking synchrony, harmony, and regulation. American Journal of Psychiatry, 165(7), 820-829.
  42. Ng, F., Dodd, S., Berk, L., & Berk, M. (2007). The effects of physical activity in the acute treatment of bipolar disorder: a pilot study. Journal of Affective Disorders, 101(1-3), 259-262.

Atakan Aktürk

Klinik Psikolog, Bilişsel ve Davranışçı Terapist

Yayımlandığı Tarih: 25/02/2024
image

Danışan odaklı etkili terapistler

Ekibimiz Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu’nun BDT Eğitimlerini tamamlamış, süpervizyonu altında klinik deneyim kazanmış, geliştirdiği model çerçevesinde çalışan klinik psikologlardan oluşmaktadır.

prof-dr-ebru-salcioglu
Ebru şalcıoğlu

Prof. Dr.

WhatsApp
klinik-psikolog-dilara-ayata
Dilara ayata

Klinik Psikolog

WhatsApp
dr-klinik-psikolog-betul-cetintulum-huyut
Betül çetintulum huyut

Dr. Klinik Psikolog

WhatsApp
klinik-psikolog-ozge-cansu-baslamis
Özge Cansu başlamış

Klinik Psikolog

WhatsApp
klinik-psikolog-atakan-akturk
Atakan aktürk

Klinik Psikolog

WhatsApp
klinik-psikolog-ecem-guloglu
Ecem güloğlu

Klinik Psikolog

WhatsApp
klinik-psikolog-emine-ozkan
Emine özkan veyselgil

Klinik Psikolog

WhatsApp
klinik-psikolog-selin-sak
Selin sak

Klinik Psikolog

WhatsApp

Klinik Asistanlar

Dicle karataş

Psikolog

Bizimle İletişime Geç
    Bir Sorun mu Var?

    Mesaj Gönder

    image