image

Çiftler İçin Yapıcı Tartışma Rehberi

Bir gerçeği kabul ederek başlayalım; anlaşmazlıklar ve tartışmalar her ilişkinin doğasında var. Sanılanın aksine mutlu çiftler hiç tartışmayan çiftler değildir (tabi böyle bir şey mümkünse), tartışmalarını yapıcı ve etkili bir şekilde yürütebilen çiftlerdir.1 Bu yazımızda size sağlıklı tartışmaların özelliklerinden ve ilişkilerinizde uzlaşmazlıkları nasıl yapıcı bir şekilde yönetebileceğinizden bahsedeceğiz.


Yapıcı ve Yıkıcı Tartışmaların Özellikleri


Çiftlerin uzlaşmakta zorluk yaşadıkları meseleleri nasıl çözdükleri, ilişkilerinden duydukları memnuniyeti etkileyen en önemli faktörlerden biridir.2 Çatışmaların yapıcı bir şekilde ele alınıp çözülmesi ilişkileri derinleştirip geliştirirken, yıkıcı tartışmalar yavaş yavaş ilişkilerin sonunu hazırlar.3 


Manipülasyon, tehdit ve zorlama, görmezden gelme ve kaçınma, misilleme yapma, rekabetçi bir tutumla karşı tarafın üzerinde hakimiyet kurmaya çalışma, aşağılama ve küçük düşürme yıkıcı tartışmaların öne çıkan özelliklerindendir. Böylesi bir tartışma şeklini benimseyen kişiler için karşı tarafın veya ilişkinin ihtiyacından çok kişinin kendi gururu ve “kazanmak” ön plandadır.4 Yapıcı tartışmalarda ise esneklik, karşılıklı saygı, savunmaya geçmek yerine karşı tarafı anlamaya çalışma ve kendini korumaktansa ilişkiyi koruma çabası vardır.5 Yani, yıkıcı tartışmalarda “haklı çıkma ve hakimiyet kurma rekabeti" varken, yapıcı tartışmalarda “işbirliği içinde uzlaşma” tutumu vardır. Yapıcı tartışmaların bir diğer göstergesi ise çiftlerin hem ilişki hakkındaki duygularından hem de tartışmanın sonucundan memnun olmalarıdır.6


Yapıcı Tartışma Kuralları


Öyleyse gelin tartışmalarınızı nasıl yapıcı bir hale getirebileceğinize bakalım.7

  • Tartışmaya geçmeden önce neden üzgün veya kızgın olduğunuzu anlamaya çalışın. Eşiniz (veya sevgiliniz) kirli bardağını masada bıraktığı için mi kızgınsınız? Yoksa ev işlerindeki görev dağılımı sizi rahatsız ettiğinden ve unutulan bu bardak da eşinizin size yeterince destek olmadığını gösterdiğinden mi? Bir konuşmaya/ tartışmaya başlamadan önce kendi duygularınızı anlamaya çalışın. Bu, kendinizi daha iyi anlatmanıza da yardımcı olacaktır.
  • Eşinizin (veya sevgilinizin) konuyu sizin açınızdan anlamasına yardımcı olmak için duygularınızı kelimelerle ifade edin ve bunu yaparken ben dili kullanın. “Telefonlarımı açmadığında kendimi incinmiş hissediyorum.” “Bağırdığında korkuyorum.” gibi cümlelerinizi “ben” kelimesi ile yapılandırın (…. olduğunda ….. hissediyorum.).
  • Kişiyi değil, konuyu tartışın ve yalnızca davranışı eleştirin. Hakaret etmek, küçümseyici ifadeler kullanmak, lakap takmak gibi aşağılayıcı tutumlar yalnızca eşinizin daha kötü hissetmesine yol açar, bir çözüm getirmez. Bunu yapmak esas konunun değişmesine ve tartışmanın bir karakter saldırısına dönüşmesine sebep olur. Siz, sizi rahatsız eden davranışa odaklanın.
  • Sırayla konuşun. Eğer eşinizin sözünü kesmemekte zorlanıyorsanız, her ikinizin de sırayla konuşmak için bir veya iki dakikası olsun. Buna alışmak için başlarda bir zamanlayıcı tutarak dengeyi sağlamayı deneyebilirsiniz.
  • Hata bulmak için değil, anlamak için dinleyin. Eşiniz konuşurken tüm dikkatinizi ona verin. Onu dinlerken araya girip düzeltme yapmaktan veya söylemek istediklerinizi düşünmekten kaçının. Tek işiniz, aynı fikirde olmasanız bile eşinizin bakış açısını anlamaya çalışmak olsun.
  • Her seferinde yalnızca bir konuyu tartışın. “Bulaşıkları kaldırmadın.” ifadesinin “Çok fazla televizyon izliyorsun"a dönüşmesine izin vermeyin. Esas konunun dışına çıktığınız tartışmaların alevlenme olasılığı daha yüksekken, esas sorunu çözme olasılığı daha düşüktür. Tartışma esnasında tek bir konu seçin ve ona bağlı kalın. 
  • Geçmişi masaya yatırmayın, bugünün meselesine odaklanın. Sık yapılan ve tartışmaları amacından uzaklaştıran hatalardan biri de eski defterleri açmaktır. Bu, konudan sapmanıza ve güncel olan asıl meseleye ilgili bir çözüm üretememenize neden olur. 
  • Tartışmanın dozu yükselmeye başladığında karşılıklı hemfikir olduğunuz bir süre için tartışmaya mola verebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken bu süreyi tartışmaktan kaçmak için değil sakinleşmek için kullanmaktır. Süre dolduğunda geri dönüp tartışmaya sakince devam etmek yapıcı bir biçimde uzlaşma ihtimalinizi artırır.1 
  • Haklı çıkmak için değil uzlaşabilmek için tartıştığınızı unutmayın. Bazı durumlarda uzlaşmaya varmak kolay olmasa da taviz verebileceğiniz ve veremeyeceğiniz noktaları kararlaştırmak (elbette bunu yaparken de esnek olmaya çalışmak önemlidir) işinizi biraz daha kolaylaştıracaktır.
  • Bazı durumlarda ise uzlaşmak mümkün değildir. Hal böyle olduğunda "uzlaşamadığınızla uzlaşmak" ve bu durumun ilişkiye zarar vermeden nasıl yönetilebileceğini konuşmak önemlidir.

Görüldüğü gibi, kendi duygularınızı tanımak, onları önce kendi içinizde düzenleyebilmek ve ardında uygun bir şekilde eşinizle (veya sevgilinizle) paylaşabilmek, aynı zamanda iyi bir dinleyici olabilmek ve tüm bunları esnek bir şekilde yapabilmek yapıcı tartışmalar için gerekli olan becerilerdir. 


Çift terapilerinde eşlerin etkili iletişim kurma ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yardımcı olan davranış odaklı BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi) yöntemleri kullanılır. Partnerlerin kendini nazik ve net bir şekilde ifade etmesi, problemleri suçlayıcı olmadan dile getirmesi, empatiyle karşısındakini dinlemesi, çözüm odaklı bir yaklaşımla sorunları ele alması ve ilişkinin değişmesi mümkün olmayan dinamiklerine yönelik kabulün gelişmesi çalışılarak çiftlerin ilişki memnuniyetlerinin artması hedeflenir.

Özge Cansu Başlamış

Klinik Psikolog, Bilişsel ve Davranışçı Terapist

Yayımlandığı Tarih: 15/11/2022
image
  1. Gottman, J. M., & Silver, N. (1999). The seven principles to making marriage work. Crown Publishers.
    Van den Broucke, S., Vandereycken, W., & Vertommen, H. (1995). 
  2. Conflict management in married eating disorder patients: A controlled observational study. Journal of Social and Personal Relationships, 12(1), 27–48.
  3. P. Greeff, Tanya De Bruyne, A. (2000). Conflict management style and marital satisfaction. Journal of Sex & Marital Therapy, 26(4), 321–334. https://doi.org/10.1080/009262300438724 
  4. Johnson, D. W. (1990). Reaching out (4th ed.). Englewood Cliffs: Prentice-Hall.
  5. Hocker, J. L., & Wilmot, W. W. (1995). Interpersonal conflict (4th ed.). Madison:Brown & Benchmark Publishers.
  6. Wilkinson, L. L. H. (1983). Consensus model training for couples: An outcome study of an integrated conflict management program for marriage enrichment. Unpublished doctoral dissertation, University of Colorado at Boulder.
  7. Woody Schuldt, L. M. H. C. (2020, August 6). Fair Fighting Rules. Therapist Aid. Retrieved from https://www.therapistaid.com/therapy-article/fair-fighting-rules-article