Online Terapi

DATEM’de uzman klinik psikolog ekibimizle danışanlarımıza yüz yüze terapinin yanı sıra online terapi hizmeti de sunuyoruz. Yüz yüze terapide olduğu gibi online terapi hizmetini verirken de Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) yaklaşımını kullanıyoruz. 

Online terapi nedir?

Online terapi, terapi seanslarının sesli ve görüntülü görüşme uygulamaları aracılığıyla çevrimiçi olarak yapılmasıdır. Danışanlar, online terapi sayesinde internete erişimi olan bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi cihazlarla mesafeler fark etmeksizin psikolojik sorunlarına yönelik destek alma olanağına sahip olurlar.1,2 Yoğun iş temposu olan, çeşitli nedenlerle evden ayrılamayan, bedensel engeli olan veya online görüşmede kendini daha rahat ifade edeceğini düşünen kişiler online terapiyi tercih edebilirler.

Online terapi etkili midir?

Online terapinin etkisinin, yüz yüze terapiye göre farklı olup olmadığı en sık sorulan sorulardan biridir. Yapılan araştırmalar online gerçekleştirilen Bilişsel Davranışçı Terapinin birçok psikolojik sorun için yüz yüze gerçekleştirilen terapiler kadar etkili olduğunu göstermiştir.3,4,5,6 Online gerçekleştirilen BDT seanslarının; kaygı sorunları,5,6 panik bozukluk, agorafobi,3,7 travma sonrası stres bozukluğu,3 depresyon,5,8 tükenmişlik 3 gibi farklı psikolojik sorunlara yönelik etkisinin yüz yüze gerçekleştirilen seanslara yakın veya hemen hemen aynı olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Öte yandan, yüz yüze terapinin online terapiye tercih edilmesi gereken durumlar hala vardır; örneğin intihar veya zarar verme düşünceleri olan kişilerin gerek kendi güvenliği gerekse çevresinin güvenliği için yüz yüze yapılan tedavileri tercih etmesi gerekir.9,10

Online terapiyi etkili yürütme

Online terapinin etkisini arttırmak ve terapide belirlenen hedeflere ulaşmak için seanslar düzenli aralıklarla yürütülmelidir. Ayrıca yüz yüze terapi ortamı koşullarını sağlayabilecek bir düzenleme yapmak da seansların verimli geçmesine katkı yaparak online terapinin etkisini arttırır. Bu sebeple seansınız öncesinde veya seansınız sırasında aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz:  

  • Gizlilik: Seanslar sırasında terapistinizle konuşacağınız konuların gizli kalmasını sağlamak önemli. Bu yüzden seansa bağlanmak için yalnız olduğunuz ya da başka insanların sizi ve terapistinizi duymayacağı bir ortam seçin.
  • Ortamın uygunluğu: Online terapi seansına bağlanacağınız ortamın sessiz olmasına özen gösterin. Seans sırasında sizi rahatsız edecek, dikkatinizi dağıtacak eşyaları ve bildirimleri açık cihazları odadan uzaklaştırın. Bunun yanı sıra görüşmeye dikkatinizi verebilecek bir şekilde oturabileceğiniz ve ekranı doğrudan görebileceğiniz bir pozisyon alın. Yatakta, koltukta uzanarak online seansa girmeyin. Son olarak, oturduğunuz yerin arkanızdan kuvvetli ışık gelecek bir yer olmamasına dikkat edin. Arkanızdan gelecek ışık terapistin ekranda sizi net görmesine engel olacaktır. 
  • Ortam tutarlılığı: Terapi odası atmosferi zamanla insanları konuşmaya teşvik eder ve sorunlarına yönelik adım atmasını kolaylaştırır. Bu atmosferi yaratabilmek için evin / ofisin belirli bir köşesini belirleyerek seanslarınıza hep aynı yerden bağlanmaya çalışın. 
  • Cihaz seçimi: Seans sırasında terapistinizin sizi, sizin de terapistinizi net ve rahat görebilmeniz için büyük ekranlı cihazları kullanın. Cep telefonu yerine tablet ya da bilgisayar üzerinden bağlanmayı tercih edin. Eğer cep telefonu tek seçeneğiniz ise o zaman görüşmeyi bunu elinizde tutarak yapmayın, bir masada oturarak onu önünüzde sabitleyin. Unutmayın telefonu elinizde tutarak görüşme yaptığınızda terapist yerine başka yerlere bakma ihtimaliniz arttıracaktır. Bu da terapistin görüşmeyi yürütmesini zorlaştırır.   
  • Sağlıklı internet bağlantısı: Seans başlamadan önce internet bağlantınızı kontrol edin. İnternet sorunu yaşamayacağınız bir ortamda olmak seansınızın kalitesi ve kesintiye uğramaması için önem taşır. 
  • Online seansa hazırlanma: Online seanslara özgürce bağlanmak bir kolaylık olsa da “fazla özgürlük” görüşmenin kalitesini olumsuz etkileyebilir. Örneğin, uyanır uyanmaz yataktan kalkıp seansa bağlanmayın. Benzer şekilde bir işi yaparken hızla kapatıp seansa girmeyin. Seansa girmeden bir 15 dakika önce her şeyi bırakıp cihazınızın olduğu yere geçin ve düşüncelerinizi toparlayın. Görüşmeye mümkünse pijama, ev kıyafeti gibi kıyafetlerle girmeyin, dışarıda giydiğiniz bir kıyafeti seçin. Kıyafetiniz şıklığı ve çeşitliliği önemli değil, her görüşmeye aynı kıyafeti giyebilirsiniz. Önemli olan başka çağrışımları olan (örn. yatak) kıyafetleri görüşmede tercih etmemeniz. Seans öncesinde alkol almayın, sırasında sigara tüketmeyin. Bilinç değiştirici bu maddeler görüşmenin verimli geçmesini engeller. Seans sırasında çay, kahve tüketebilirsiniz ama yemek yemeyin, atıştırmayın. 

Online terapi yukarıdaki koşulları sağlamakta zorlanıyorsanız Nişantaşı’ndaki DATEM ofisinden yüz yüze terapi hizmeti de alabilirsiniz.


Kaynaklar

  1. Huyut, B. Ç. (2019). Anksiyete bozukluklarının tedavisinde internet tabanlı bilişsel davranışçı terapi uygulamaları. Yaşam Becerileri Psikoloji Dergisi, 3(6), 251-263.
  2. Lindefors, N., Andersson, G. (Ed.) (2016). Guided Internet-Based Treatments in Psychiatry. Switzerland: Springer International Publishing.
  3. RUWAARD, J., LANGE, A., SCHRIEKEN, B., & EMMELKAMP, P. (2013). Efficacy and effectiveness of online CBT: A decade of Interapy research.
  4. Weiner, L., Berna, F., Nourry, N., Severac, F., Vidailhet, P., & Mengin, A. C. (2020). Efficacy of an online cognitive behavioral therapy program developed for healthcare workers during the COVID-19 pandemic: the REduction of STress (REST) study protocol for a randomized controlled trial. Trials, 21(1), 1-10.
  5. Proudfoot, J., Ryden, C., Everitt, B., Shapiro, D. A., Goldberg, D., Mann, A., ... & Gray, J. A. (2004). Clinical efficacy of computerised cognitive-behavioural therapy for anxiety and depression in primary care: randomised controlled trial. The British Journal of Psychiatry, 185(1), 46-54.
  6. Mewton, L., Wong, N., & Andrews, G. (2012). The effectiveness of internet cognitive behavioural therapy for generalized anxiety disorder in clinical practice. Depression and anxiety, 29(10), 843-849.
  7. Kiropoulos, L. A., Klein, B., Austin, D. W., Gilson, K., Pier, C., Mitchell, J., & Ciechomski, L. (2008). Is internet-based CBT for panic disorder and agoraphobia as effective as face-to-face CBT?. Journal of anxiety disorders, 22(8), 1273-1284.
  8. Warmerdam, L., van Straten, A., Jongsma, J., Twisk, J., & Cuijpers, P. (2010). Online cognitive behavioral therapy and problem-solving therapy for depressive symptoms: Exploring mechanisms of change. Journal of behavior therapy and experimental psychiatry, 41(1), 64-70.
    #BBD0E0